Benodigdheden:
- 250 gram zoete aardappelen
- 250 gram pompoen
- 250 gram bloemkool
- 2 tomaten
- 1 hand alfalfa
- 5 eieren
- 125 gram geitenkaas of créme frêche
- 3 el. gedroogde peterselie
- geraspte kaas
- peper en zout
- olie om in te vetten
- pakje bladerdeeg van 10 plakjes of AH Quiche & taartdeeg
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm alvast in met wat olie.
- Breng een ruime pan met water en een snuf zout aan de kook. Ondertussen snijd je stronken van de bloemkool en schil je de zoete aardappelen. Snijd de pompoen, zoete aardappelen en bloemkoolroosjes in blokjes van ongeveer 1,5 cm. OF je koopt de aardappelen en bloemkool en pompoen voorgesneden in een zakje als je niet wilt snijden of weinig tijd hebt.
- Kook de groenten voor gedurende 15 min. (Of doe dit in de magnetron).
- Kluts de eieren in een kom, schep hier de geitenkaas doorheen. Voeg flink wat zout en peper toe. Strooi er de peterselie bij.
- Laat de groenten uitlekken en afkoelen in een vergiet om te voorkomen dat de taart zompig wordt.
- Bekleed de springvorm met de plakjes bladerdeeg en prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
- Leg bakpapier over de deegbodem en bedek met bakparels (of gedroogde peulvruchten), dit heet blindbakken. Je doet dit omdat je de bodem gaat voorbakken om te voorkomen dat hij klef wordt, en je wilt niet dat het bladerdeeg dan gaat uitzetten, wat bladerdeeg nou eenmaal doet, je wilt een platte vlakke deegbodem straks. Doe de springvorm met het bladerdeeg gedurende 15 minuten in de oven op 180 graden om de bodem voor te bakken. Klaar? Verwijder het bakpapier en laat de vorm nog 5 minuutjes in de oven staan om uit te drogen.
- Strooi wat geraspte kaas over de taartbodem (ook dit neemt vocht op en is lekker)
- Doe het groentenmengsel in de taartvorm, giet het eimengsel over de groenten.
- Bak de taart 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Garneer de taart met tomatenpartjes en alfalfa voor het opdienen.
Opwarmen en invriezen:
Je kan deze hartige taart ook makkelijk invriezen. Dan blijft het ongeveer drie maanden goed. Klaar om te eten? Zet hem dan 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden, en bedek hem met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verbrandt. Je kunt de quiche ook gewoon op kamertemperatuur serveren. Als de hartige taart uit de vriezer komt, haal hem er dan een dag van tevoren uit.
Je kan deze hartige taart ook makkelijk invriezen. Dan blijft het ongeveer drie maanden goed. Klaar om te eten? Zet hem dan 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden, en bedek hem met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verbrandt. Je kunt de quiche ook gewoon op kamertemperatuur serveren. Als de hartige taart uit de vriezer komt, haal hem er dan een dag van tevoren uit.