INGREDIËNTEN:
2 aubergines
200 g shiitakes (paddenstoelen)
3 el traditionele olijfolie
250 g wijnzuurkool
1 tl knoflookpoeder
400 g vers deeg voor pizza en foccacia (koelvers)
1 middelgroot ei
125 ml zure room
7½ g verse dillezet producten op mijn lijst
Keukenspullen
springvorm (∅ 24 cm)
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Snijd de aubergine in blokjes en bestrooi met zout.
- Laat 15 min. liggen.
- Snijd ondertussen de shiitakes in plakjes.
- Verhit de helft van de olie in een koekenpan en fruit de shiitakes 2-3 min.
- Giet eventueel overtollig vocht van de aubergines af.
- Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes 5 min.
- Spoel ondertussen de zuurkool in een vergiet onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Schep de zuurkool om met de aubergine en shiitakes.
- Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Kneed de knoflookpoeder door het pizzadeeg.
- Rol van het deeg op een (bebloemd) vlak uit tot een lap iets groter dan de pasteivorm.
- Bekleed de vorm ermee en laat het over de rand hangen.
- Vul de vorm met het zuurkoolmengsel.
- Vouw het deeg dat over de rand hangt over de vulling.
- Rol de rest van het deeg uit tot een lap ter grootte van de vorm en leg deze op de vulling.
- Druk de randen van het deeg tot een mooie schulprand dicht.
- Snijd met een mesje kleine inkepingen in de bovenkant van het deeg.
- Splits het ei en klopt de eierdooier los (eiwit wordt niet gebruikt).
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met de eidooier.
- Schuif de vorm in de oven en bak de pastei in 1 uur goudbruin.
- Laat de pastei uit de oven minstens 15 min. staan, dan kunt u hem beter snijden.
- Roer ondertussen de zure room om met de dille en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep over elk stuk een eetlepel dilleroom.