Chinese kool snijden en schoonmaken

Chinese kool is zelden voorgesneden te koop (tenzij in een mixpakket met andere groentes). Gelukkig is het geen moeilijke groente om schoon te maken. Een Chinese kool met mooie, goed dekkende sluitbladeren is meestal mooi schoon van binnen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een slakrop is het dus zelden nodig om zand en andere vervuilingen tussen de bladeren weg te wassen door ieder blaadje apart af te spoelen. Snijd de krop in de lengterichting door de helft of in kwarten en spoel die even onder de kraan. Meer is niet nodig voor het schoonmaken. Alleen wel even goed uitschudden daarna, want er kan heel wat vocht tussen de koolbladeren blijven hangen!

Hierna kun je de krop verder snijden. Het gemakkelijkste is in dunne repen. Die snijdwijze is ook prima geschikt voor bijvoorbeeld roerbakgerechten. Snijd heel grote kroppen eerst in kwarten. Leg de stukken met de snijkant naar beneden op je snijplank en snijd ze rustig in reepjes. Voor echt heel fijne reepjes kun je beter een mandoline of keukenmachine gebruiken, maar met een scherp mes kom je een heel eind.



Wil je geen lange reepjes maar eerder rechthoekige stukjes, dan moet je het iets anders aanpakken. Neem een halve krop en leg die met de snijkant naar beneden op je snijplank. Snijd hem vervolgens van bovenaf in, in de lengterichting. Dus van de bovenkant naar de stronk toe. Stop net voor de stronk, zodat het één geheel blijft. Eigenlijk net zoals je een ui zou snijden. Draai dan je snijplank een kwartslag, zodat je gemakkelijk haaks op je eerdere snijwerk kunt gaan snijden. Zo kun je de kool vervolgens in blokjes of korte reepjes snijden.